وجه تسمیه و تاریخچه گزنه

این گیاه به خاطر گزنده بودنش خیلی مشهور است! گذشته از مصارف گزنه در طبخ غذا این گیاه به عنوان مغذی و تقویت کننده جهت ضعف و آنمی و بهبودی دوره نقاهت مصرف می شده. درگذشته در درمان بیماری اسکوروی همراه با اسفناج پخته و می خوردند. به عنوان مقوی قوای جنسی هم کاربرد داشته است. نام urtica از واژه ی لاتین به معنای گزنده می آید علت این نامگذاری هم معلوم است! به شخص تندخوی با خلق و خوی بد هم Nettle گفته می شود علتش هم واضح است چون او هم مثل گزنه دیگران را می گزد و آزار میدهد! Stinging nettle به گیاهان دارای کرک های گزنده اطلاق می شود. اما لفظ Dioica نیز از واژه یونانی مشتق شده است که به دو پایه بودن گزنه هم اشاره دارد.

مهمترین ترکیبات شیمیایی در گزنه

مواد مؤثره برگ گزنه شامل اسیدها مانندکربنیک، کافئیک، فورمیک، کلروژنیک و از همه مهمتر اگزالیک اسید! البته نه در مقوله اثرات درمانی بلکه در گزش گزنه! ماده قرمز رنگ بنام اورتی سین؛ آمین ها مانند کولین، لسیتین، هیستامین (که این هم خیلی مهم است در گزش گزنه! درست مثل اگزالیک اسید) سروتونین؛ فلاونوئیدها مثل کامپفرول، کوئرستین؛ استرول ها؛ فسفولیپیدها؛ لیگنان ها؛ ترکیبات معدنی موجود در برگ های تازه مانند آهن، کلسیم، روی، منیزیم پتاسیم و سیلیکان؛ و سایر ترکیبات مثل کولین استیل ترانسفراز، تانن، اسکوپولتین و ویتامین های A و C به وفور می باشد. بسیاری از لیگنان های ریشه گزنه توسط باکتری های روده ای به متابولیت های فعال با جذب راحت تبدیل می گردند و شایان ذکر می باشد اثراتی که امروزه برای لیگنان ها کشف شده بر قلب و عروق مثل مهار کانال کلسیم و اثرات ضد پر فشاری خون و خواص آنتی اکسیدان.

اشکال دارویی حاوی گزنه

قرص نتونال بی (درمان حمایتی در مشکلات روماتیسمی و پیشگیری از تشکیل سنگ ادراری و به عنوان مدر جهت شستشوی مجاری ادراری)؛ قطره اورتان (مدر و برطرف کننده مشکلات دفع ادرار در هایپرپلازی خوش خیم پروستات درجه ۱ و ۲) عصاره اورتیکا (دفع سنگ کلیه و کاهش دهنده التهاب و عفونت دستگاه ادراری) قرص روکشدار و قطره پروستاتان (در درمان هیپرپلازی پروستات، تکرر ادرار، سوزش و درد هنگام دفع ادرار)؛ قطره و قرص اورتیدین( برطرف کننده مشکلات ادرار از قبیل تکرر ادرار قطره قطره آمدن ادرار و معطل شدن هنگام ادرار کردن)؛ ویال ایمود (تعدیل کننده سیستم ایمنی و کاهنده عفونت های فرصت طلب در بیماران مبتلا به ایدز که بیماری در آنها نمود یافته و افزایش کیفیت زندگی)؛ کپسول نوروتک (درمان دردهای با منشاء عصبی همانند نوروپاتی دیابتی).

موارد مصرف و کاربرد بالینی گزنه

گزنه خاصیت شیرافزا دارد و شیر مادران شیرده را افزایش می دهد! آسم و تنگی نفسی که منشاء قلبی ندارد را درمان نموده و نیز التهاب کبد و طحال را رفع و درد پهلو را تسکین می دهد! مصرف موضعی عصاره گزنه کمک مؤثری در قطع خون دماغ است و در رینیت آلرژیک هم جایگاه تجویز دارد. در واریس و جلوگیری از خونریزی های داخلی هم مفید است. ریشه گزنه اثرات بازداری بر آنزیم های دخیل در پروستات بدخیم دارد! (فیتواسترول دارد با اثرات درمانی در سرطان پروستات). شاید مورد مصرف مهم آن در بهبود علائم هایپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) باشد با مهارت تکثیر سلولی بافت پروستات و نیز مهار فعالیت اتصال هورمون های جنسی به گلوبولین متصل شونده به هورمون!

گزنه

ریشه گزنه هم مهار کننده ۵-آلفا ردوکتاز دارد و تجویز توام گزنه با گیاه نخل اره‌ای در بهبود مشکلات پروستات اثرات هم افزایی دارد. در درمان عفونت مجاری ادراری نیز بسیار مؤثر است! اینکه گزنه مدر است را همه می دانیم ولی نکته جالب این است که گزنه مدر است از نوع نگهدارنده پتاسیم اش(K sparing ) مثل اسپیرنولاکتون Spironolactone . خواص آنتی بیوتیک و ضد قارچ گزنه اثبات گشته است. گزنه فعالیت پروتئاز نوروتوکسین بوتولینوم نوع A را مهار می کند. گزنه خونساز و تونیک بدن است، لذا در رفع کم خونی و نیز تصفیه خون مفید می باشد. بطور موضعی و خوراکی در تسکین روماتیسم و استئوآرتریت مصرف می شود. گزنه را در کنترل قند خون مؤثر می دانند و البته در تجویز داخل صفاقی مؤثرتر از تجویز خوراکی! گزنه اثرات مهار تجمع پلاکتی و نیز کاهش چربی و فشارخون هم دارد.
سم سوزاننده تارهای گزنه که حاوی هیستامین علاوه بر اگزالیک اسید هست اثر دارویی کمی دارد. برخی منابع این سوزش را از استیل کولین موجود در کرک های برگ گیاه می دانند. گزنه را در رفع طولانی شدن زمان قاعدگی مفید می دانند. گزنه در رژیم درمانی اضافه وزن هم بکار میرود. گزنه بـه عنوان مرطوب کننده و جهت بهبود آبرسانی و الاستیسیته پوست در کرم های آرایشی کاربرد دارد. گزنه سبب جلوگیری از ریزش مو هم هست و عصاره آن بصورت موضعی محرک رویش مو است.
گزنه در طب سنتی به عنوان دیورتیک، ضد اسپاسم و خلط آور مطرح است. در توصیف خصوصیات فارماکوکینتیک گیاه گفته می شود در تجویز خوراکی آگلوتینین نشاندار گزنه (زنجیره منفرد و کوچک از لسیتین موجود در ریشه گزنه) حذف از طریق صفرا و کلیه ها اتفاق افتاد. آگلوتینین گزنه فراهمی زیستی کمی دارد چراکه بخشی از آن بصورت دستنخورده در مجرای گوارشی حذف می گردد.

نکات و توصیه های مهم در مورد گزنه

   – مصرف همزمان گزنه با فراورده های حاوی،آهن، با تشکیل کمپلکس تانن -آهن سبب کاهش جذب آهن می شود.
   – خوردن مقادیر زیاد هر چیزی من الجمله همین گزنه ممنوع است! اسید فرمیکی که در برگهای گزنه وجود دارد سبب ایجاد سمیت حاد گشته و در مصرف مزمن آلبومینوری و هماچوری می دهد.
   – مصرف گزنه تازه ممنوع! گزنه نباید تازه مصرف شود! درست مثل خردل که نباید تازه مصرف شود. گزنه باید خشک شود و یا پخته شود.
   – گفته می شود گزنه بعلت ترکیبات سروتونینی اش محرک رحم و سقط آور است لذا از مصرف داخلی بیش از حد آن در بارداری اجتناب شود؛ اگرچه این اثر با اثرات ضد اسپاسم گزارش شده از گزنه تناقض دارد ولی این نکته را در خانم های باردار رعایت کنید! گفتیم ترکیبات سروتونینی گزنه! سروتونین را هم که می شناسیم از اثرات نوروترانسمیتری آن صرف نظر کنیم این ترکیب یک انقباض گزنه دهنده عضلات صاف است! شاید جای دیگری هم در این کتاب گفته باشیم ولی باز هم می گوئیم! که نخستین بار سروتونین از لخته خون کشف شد بعد کاشف به عمل آمد که خواص تنگ کنندگی عروقی دارد و به همین علت هم در محل یک خونریزی همراه لخته حضور داشته است!
   – گزنه با داروهای کاهنده فشار خون تداخل دارد و سبب تقویت اثر دیورتیک ها هم می گردد.
   – گزنه سبب افزایش اثر دپرسانت های CNS هم می گردد.
   – گزنه با ضد انعقادها تداخل دارد.
   – برگ گزنه حتی در دوزهای اندکش بصورت مصرف توام با دیکلوفناک Diclofenac اثر ضد التهابی این دارو را بالا می برد.
   – ریشه گزنه با درمان هایپرپلازی مانند تامسولوسین Tamsulosin تداخل دارد و سبب تقویت اثر دارو می گردد.
   – گزنه در مصرف توام، اثر داروهای ضد دیابت را افزایش میدهد که این نکته اشاره ای هم دارد به اثرات کاهندگی قند خون ناشی از گزنه.

آخرین تحقیقات و نکات ویژه

در بررسی عصاره دی کلرومتانی گزنه در تقویت اثر داروی ضد سرطانی پاکلیتاکسل Paclitaxel بــر سرطان سینه انسان، نتایج نشان داد گزنه با خواص سلول کشی خود نه تنها سبب مهار رشد سلول سرطانی گشته بلکه حساسیت سلول سرطانی را هم به پاکلیتاکسل افزایش می دهد! و بنابراین می تواند به عنوان درمان کمکی مؤثر در درمان سرطان سینه به همراه پاکلیتاکسل در نظر گرفته شود.
با توجه به تحقیقات اخیر مبنی بر اثر بخشی مفید کاربرد موضعی عصاره گزنه در سلامت پوست به عنوان ترکیب آنتی اکسیدان و ضد پیری، اثبات گردید که ترکیبات فنولی موجود در گزنه مانند اورسولیک اسید و کوئرستین با مهار الاستاز و کلاژناز جهت کاربرد زیبایی در فراورده های آرایشی مؤثر خواهند بود.
بررسی ها نشان داد تجویز خوراکی عصاره اتانولی گزنه نقش محافظ در پیشگیری و بهبود استرس اکسیداتیو (به عنوان فاکتوری مهم در سمیت کلیوی ناشی از جنتامایسین Gentamicin) در مدل های حیوانی ایفا می نماید.

Group 168

تألیف: دکتر زهرا نظری تلوکی، زهره عصام رودسری
منبع: کتاب درمان شناسی گیاهان دارویی (با نگاهی به وجه تسمیه گیاهان و ساختار شیمیایی ترکیبات موثره)

 Ali Mohammadi, et al. Biomedicine & Pharmacotherapy, Volume 83, October 2016, Pages 835-842
 Capucine Bourgeois, et al. Comptes Rendus Chimie, Volume 19, Issue 9, September 2016, Pages 1090-1100
 Nadia Abdulkarim Salih. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, Volume 5, Issue 9, September 2015, Pages 756-760

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *