وجه تسمیه و تاریخچه
این گیاه قدمتی نسبتا طولانی در طب سنتی و نیز در میان عامه مردم به عنوان دارو دارد، بویژه در بین مصریان و نخستین گیاه پزشکان اروپایی. در قدیم بابونه گاوی را با نام گل مینا نیز می خوانند! از آنجائیکه گل مینا از زمان دیوسکوریدس علیه تب بکار می رفته، از این جهت نام Fever few تغییر یافته ی واژه لاتین تب بر یا کاهنده تب febrifugia می باشد اگر چه که بعدها دیگر برای این منظور خیلی کارا بنظر نمی رسید بابونه گاوی!
گفته می شود کلمه ی parthenium نیز از واژه ی یونانی parthenios به معنای عفیف و باکره یا همان virgin آمده است که اشاره دارد به زن! شاید به این علت که در آن روزگار بابونه گاوی را پادزهر و درمان بیماری های زنــان می دانستند. از دیگر مصارفش در گذشته می توان به کاربرد آن در درمان سردرد و میگرن، درد معده، درد دندان و نیز در تنظیم قاعدگی اشاره نمود. برگ های این گیاه تلخ هستند و عموماً قبل از مصرف به آن شیرین کننده اضافه می شود. تنتور شکوفه های آن به عنوان دافع حشرات و تخفیف دهنده سوزش و خارش در محل گزیدگی حشرات بود.
بابونه گاوی بعلت عطر ماندگاری که دارد در اطراف خانه ها جهت پالایش هوا کاشته می شده است. یک روزگاری! بابونه گاوی به عنوان پادزهر ترکیبات اپیوئیدی طبیعی تجویز می شد نقشی که امروزه بر عهده ی داروی نالوکسان و نالتروکسان می باشد.
مهمترین ترکیبات شیمیایی در گیاه
اسانس گیاه شامل کامفر، بورنئول؛ و سزکوئی ترپن لاکتون ها شامل آپی ژنین، آرته کانین، کانین، کریزانتمولید، کریزانتمین A و B، پارتولاید، پارتنولید (در ابتدا از بابونه گاوی استخراج گردید اما بعدتر همین ترکیب که در ابتدا نام آن champakin بود از ریشه گیاه Michelia champaca هـم بدست آمد)، سانتامارین و … همچنین مقادیر جزئی ملاتونین در برگ ها می باشد و اگر یادتان باشد در انار هم ملاتونین وجود داشت و خوب می دانیم ملاتونین همان هورمون طبیعی خواب می باشد که شبانگاه در مغز انسان ترشح می گردد. البته ترکیب فعال اصلی در گیاه سزکوئی ترپن لاکتون ها بویژه پارتنولید است که مسئول اثرات ضد میگرنی آن می باشد. ریشه گیاه دارای ترکیبات کومارینیک مانند isofraxidin می باشد. فلاونوئیدهای لیپوفیلیک در برگ ها و گل ها وجود دارند. فلاونول هایی مانند جاسئیدین و سنتائوریدین در غدد کرکی پوست های زیرین گلها وجود دارند.
اشکال دارویی حاوی این گیاه
عصاره تاناستوم و کپسول تانا میگرن (پیشگیری کننده و درمان کمکی حملات میگرنی).
موارد مصرف و کاربرد بالینی
همانطور که در تاریخچه اشاره کردیم بابونه گاوی بطور سنتی به عنوان تب بر کاربرد داشته، امروزه در پیشگیری و درمان میگرن تجویز می شود بویژه در افرادی که به درمان های معمول پاسخ ندادند صد البته با نظر پزشک! ولی در مطالعات گفته می شود زیاد مؤثر نبود! بابونه گاوی در پیشگیری و تسکین دردهای قاعدگی و نیز آسم و التهاب پوست و مفاصل بکار می رود. اثرش در تسکین انواع دردهای مذکور ناشی از جزء فعال آن یعنی پارتنولید می باشد که بیوسنتز پروستاگلاندین و آزادسازی هیستامین را از ماست سل ها مهار می کند. از اثرات رقیق کنندگی خون بابونه گاوی که بگذریم در مطالعات خواص ضد سرطان این گیاه نیز آشکار شده است. بابونه گاوی موجب تقویت سیستم ایمنی هم می گردد. پارتنولاید رشد باکتری های گرم مثبت و قارچ ها را مهار می کند و Eudesmanolide های استخراج شده از گیاه علیه استافیلوکوک اورئوس و اشرشیا کلای و گونه های سالمونلا فعالیت آنتی میکروبیال دارند. در توصیف خصوصیات فارماکوکینتیک گیاه گفته می شود پارتنولاید از طریق انتشار غیرفعال جذب می گردد و بطور قدرتمند با پروتئین های پلاسمای انسان باند می گردد، پس شاید بتوان گفت با داروهایی همچون فنی توئین، وارفارین و … که پروتئین باندینگ بالا دارند بشدت تداخل خواهد داشت و در اثر رقابت سطح خونی فرم آزاد این داروها و لذا سمیت آنها را افزایش خواهد داد.
نکات و توصیه های مهم
– بدلیل اثرات ضد انعقاد این گیاه، باید به تداخل احتمالی آن با وارفارین و سایر ضد انعقادها توجه نمود.
– در خانم های باردار(بدلیل اثرات قاعده آور و سقط آور) مصرف نگردد. در شیردهی هم محض اطمینان مصرف نشود!
– همچنین در کودکان زیر ۲ سال مصرف نگردد.
– بابونه گاوی بدلیل وجود تانن (محتوای اسید تانیک گیاه) با جذب آهن تداخل دارد و بدیهی است که سبب کاهش در جذب آهن می گردد لذا در افراد مبتلا به کم خونی باید دقت گردد تا بصورت همزمان با مکمل های آهن مصرف نشود.
– این گیاه موجب تقویت اثر داروهای مؤثر در میگرن مانند متی سرژید Methysergide و سوماتریپتان Sumatriptan می گردد. شاید لازم باشد در صورت مصرف همزمان این داروها با بابونه گاوی فشارخون بیمار بیشتر کنترل شود اگر گفتید چرا؟!
– بابونه گاوی و ضد التهاب های غیر استروئیدی NSAIDS آنتاگونیست هم هستند یعنی اثرات هم را خنثـی می کنند. طبق نظر برخی منابع استامینوفن، یعنی کورتیکواستروئیدها و حتی سوماتریپتان! هم که در بالا صحبت اثر سینرژیستی آن بود میتواند اثرات گیاه را کاهش دهد.
– به سبب افزایش احتمال خونریزی، کاهش تجمع پلاکتی و افزایش فعالیت فیبرینولیتیک، افزایش INR ، توصیه می گردد حداقل ۷ روز پیش از جراحی مصرف گیاه قطع گردد.
– شایان ذکر است که ترکیب پارتنولاید عامل حساسیت زا در گیاه بابونه گاوی است، افراد حساس به بومادران و بابونه ممکن است به بابونه گاوی هـم حساس باشند لذا این گیاه در این افراد منع مصرف دارد.
آخرین تحقیقات و نکات ویژه
لیشمانیوز یک بیماری عفونی خیلی مهم است که مناطق فقیرنشین جهان را درگیر می کند. مطالعات اخیر فعالیت ضد لیشمانیایی گوایانولید (guaianolide) استخراج شده از عصاره هیدروالکلی قسمت های هوایی بابونه گاوی را ارزیابی نموده و آن را مؤثر یافته است!
اثرات مهاری عصاره ریزوم گیاه بابونه گاوی علیه ویروس 1-HSV و 2-HSV (هرپس ویروس های تیپ ۱ و ۲ مولد تبخال های تناسلی و لب) در محیط (برون تنی) invitro ارزیابی شد. توقف بیان ژن ویروس و در نتیجه کاهش تجمع پروتئین ویروس در سلول های آلوده، مکانیسم جدید فعالیت مهاری گیاه بود.
تألیف: دکتر زهرا نظری تلوکی، زهره عصام رودسری
منبع: کتاب درمان شناسی گیاهان دارویی (با نگاهی به وجه تسمیه گیاهان و ساختار شیمیایی ترکیبات موثره)
Bruna Polacchine da Silva, et al. Parasitology International, Volume 59, Issue 4, December 2010, Pages 643-646
Angel L. Alvarez, et al. Antiviral Research,Volume 119, July 2015, Pages 8-18