توضیح استاد

خیلی از مردم در حالاتی مثل از جا برخاستن یا به حالت رکوع یا سجود رفتن دچار حالتی می شوند که از آن به «سیاهی رفتن چشم» تعبیر می کنند. برخی دیگر از مردم نیز این حالت را با جمله «دنیا جلوی چشمم تیره و تار شد و نزدیک بود که به زمین بخورم و … » بیان می کنند. حکمای مکتب طب ایرانی، به این حالت که همراه با تیرگی و مشاهده صفحه سیاهی که مانع دید طبیعی برای لحظه یا لحظاتی می شود «سَدَر» می گویند. سدر در واقع سرگیجه نیست لیکن مقدمه «دوار» یعنی سرگیجه است. علت اصلی در این حالت (سدر) وجود بخارهایی است که اطراف مجاری روح نفسانی را احاطه می کند و مانع بصارت کامل می شود. مانند یک صفحه سیاه که جلوی چشم انسان بگیرند، در این حالت انسان قادر نیست جایی را ببیند و مانع عمل روح باصره (بینایی) برای تطابق صور و اشیاء می گردد. به همین خاطر، تعادل انسان نیز بهم می خورد. البته چون بخارهای مذکور لطیف هستند، زود تحلیل می روند و این حالت برطرف می شود. اما اگر ماده ای این نوع بخار از آن حاصل می شود زیاد باشد، ممکن است حالت سیاهی رفتن چشم (سدر) مرتب تکرار شود و آنگاه سرگیجه را حتما به دنبال خواهد داشت. اما سبب دوار یا سرگیجه به قول حكما جنبیدن غیر طبیعی روحی است که در تجاویف و رگ های مغز است. حكما اعتقاد دارند چنانچه روح باصره (بینایی) در معدن خود – که چشم است – به گردش غیر طبیعی درآید سبب با می شود تا نسبتی که بین قوه باصره و اشیای قابل دیدن (مرئیات)، متغیر شود و در نتیجه این تموج روح، همه چیز در حال گردش به نظر می رسد. همچنین سبب تاریکی و ظلمت بصر یعنی سدر نیز می شود.

اسبابی که روح باصره را متموج می کند ممکن است ضربه یا حرکت سریع یا گشتن به دور خود باشد یا به مشارکت اندامی دیگر مانند معده ایجاد شود. بسیاری از مبتلایان به سرگیجه که به مراکز طب سنتی مراجعه می کنند، دچار نوعی امتلای معدی هستند و ماده قابل تبخیر در معده ایشان بسیار است. لذا با توصیه هایی که برای رفع امتلا می دهیم، سرگیجه رفع میشود.

بیمار زیر نیز یکی از این نوع مبتلایان به سدر و دوار است.
خانم ۲۵ ساله ای در تاریخ 1/6/93 به خاطر شکایت از سدر به درمانگاه خارک مراجعه کرد. در بررسی های بیشتر علایم و عوارض مشروحه زیر نیز در پرونده بیمار ثبت گردید:
   – اضطراب همراه طپش قلب
   – درد سوزشی سر دل
   – احساس گزگز و مور مور شدن در ناحیه پس سر به صورت متناوب
نکته دیگری که در شرح حال بیمار معلوم شد، عضویت بیمار در تیم والیبال حرفه ای بود.
(استاد: اهمیت این نکته (عضویت بیمار در تیم والیبال) در آن است که وقتی فردی مانند این بیمار دچار امتلای معدی به خصوص از نوع صفراوی آن می شود، حرکات سریع و شدید باعث گرم شدن اخلاط و به ویژه صفرا میشود. گرم شدن باعث رقت و لطیف شدن بیشتر آنها شده و تبخیر را به دنبال دارد. از طرف دیگر حرکاتی که هنگام والیبال انجام می دهد باعث گردش غیر طبیعی روح و ابخره در مغز می شود و دوار به وجود می آید.)

توصیه های مراجعه اول

در بیماری های شرکی معدی ابتدا باید به اندام مشارک موجب بیماری توجه کرد. به این مناسبت برای تقویت هضم و اصلاح عملکرد معده، دستورات زیر تجویزگردید:
صبحانه ساعت 6-7 صبح: یک قاشق غذاخوری تخم بارهنگ با ۳۰ گرم کره محلی و یک قاشق غذاخوری شکر سرخ خوب مخلوط کرده و با نان سنگک و یا نان سوخاری میل شود. نهار ساعت 13-12 ظهر و شام در ساعت 6-7: عصر چلو گشنیز با گوشت گردن گوسفند و یا سینه مرغ، هویچ پلو، زرشک پلو با مرغ، چلوکباب، چلو ماهیچه میل شود.
عصرانه نیز مانند صبحانه کره و شکر سرخ و بارهنگ با نان میل شود.
بعد از هر وعده غذایی مربای بالنگ بدون شیرابه خوب جویده و میل شود.
از نیم ساعت قبل از صرف غذا همچنین حين غذا خوردن و تا دو ساعت بعد از آن، هیچ گونه مایعات، سالاد، سبزی خوردن، ماست یا سایر مخلفات مصرف نشود.
به بیمار توصیه شده پس از دو هفته جهت بررسی و ادامه درمان مراجعه کند.

مراجعه دوم

بیمار اظهار کرد که هنوز سوزش معده دارد. همچنین درباره عطش اظهار کرد که عطش به آب و مایعات بیشتر شده است. در مورد سدر نیز اظهار کرد که همچنان به قوت خود باقی است.

توصیه های مراجعه دوم

با توجه به اظهارات بیمار، برای پاک سازی معده از صفرای مسبب سوزش سر دل، دستورات زیرداده شد:
کلیه برنج ها به صورت آبکش و همراه با سماق مصرف شود.
کلیه خورشت ها با تمرهندی چاشنی دار شود. همچنین خورشت ها به قدری پخته شوند که کاملا بدون آب گردند یا بدون آبش مصرف شود. زیرا آب خورشت باعث رقیق شدن صفرا میگردد و در نتیجه دفع صفرا را با مشکل مواجه می کند.
بعد از هر غذا انار ترش جویده شود.
۱۰۰ گرم تمر هندی با ۱۰۰ گرم شکر سرخ خوب مخلوط کرده و به اندازه شکلات متوسط درست کرده و روزی 10-12 عدد میل شود.
سفوف معده صبح ناشتا و شب قبل از خواب یک قاشق مرباخوری روی زبان ریخته و با بزاق دهان کم کم میل شود.
(استاد: سفوف معده حاوی صمغ عربی، نشاسته، اسفرزه، تخم حماض، تخم بارهنگ بو داده، تخم بالنگو بو داده و تخم ریحان است. این سفوف مسامات جدار معده را که گشاد شده باشند، به حد اعتدال بر می گرداند. باید دانست که یکی از راه های صعود بخارات معدی به سوی دماغ، وجود مسامات غیر معتدل اند. بر این اساس باید در درمان این نوع از سدر و دوار توجه داشته باشیم که نه بخار و نه ماده ای که تبدیل به بخار می شود از این مسامات خارج نشود تا بتوان درمان را کامل کرد.
به بیمار توصیه شد پس از یک هفته جهت بررسی مراجعه کند. زیرا دستورات دافع صفرا نباید بیش از نیاز بیمار طولانی شود. وقتی معده از صفرای غیر طبیعی پاک شود ولی داروهای ضد صفرا ادامه یابد، سبب کاهش صفرای طبیعی می شود که این امر برای سلامت بیمار مناسب نیست.

مراجعه سوم

بیمار اظهار کرد در طول دو هفته گذشته درد و سوزش معده برطرف شده اما سدر زیادتر شده است. وی همچنین گفت که در هفته گذشته به دنبال بازی والیبال، یک بار دچار سرگیجه شده و زمین خورده است. با کمی فعالیت احساس خستگی می کند ولی کسالت صبحگاهی ندارد. در این چند هفته گزگز و مور مور شدن پسِ سر هم نداشته است.
سوال: چرا با وجود مصرف تمرهندی که مسهل صفرا و بلغم رقیق مائی است سدر بیمار شدیدتر و دچار سرگیجه شده است؟
پاسخ استاد: در این بیمار خلو نبض و خلاء داریم البته خلاء بیمار به دلیل نداشتن کیموس سازی مناسب نیست بلکه بیمار، بیشتر از تولید خرج می کند. وقتی مصرف اخلاط، ارواح و قوا بالا رود، در بدن خلاء ایجاد می شود. در خلاء طپش قلب، ضعف سرگیجه رخ می دهد که مشابه رقت دم است.
توضیح دیگر این که علت قطع شدن گزگز و مور مور شدن پشت سر بیمار نشانه قطع ابخره متصاعده از معده است که علامت خوبی است.

تشخیص و درمان سدر و دوار در مکتب طب ایرانی
توصیه های مراجعه سوم

صبح و عصر هر بار یک مشت نعناع خشک در یک لیوان آب جوش با درب بسته یک ربع دم شود. سپس از پارچه دولا صاف شده و آنگاه یک قاشق غذاخوری عسل در آن حل و سپس نوشیده شود. مانند معده حل و سپس نوشیده شود.
قبل از ورزش ۲-۳ لیوان عرق بارهنگ مصرف شود که تقویت ریه کرده و سبب بهبود اکسیژن رسانی می گردد و دو ساعت قبل از ورزش دم کرده نعناع و عسل خورده شود. در زمان استراحت بین ورزش عسل موم دار زیر زبانی استفاده گردد.
روش استفاده از عسل موم دار
یک قطعه عسل موم دار به اندازه یک گردو داخل دهان گذاشته و لب ها بسته شوند. سپس جلوی میزی نشسته و دست ها روی هم بر سطح میز و سر روی دستها قرار گیرد مانند کسی که می خواهد بخوابد. در این حالت آب دهان فرو داده نشود. پس از پانزده دقیقه سر بلند شده و آب دهان فرو داده شود. سپس عسل مانند آدامس جویده شده تا شهدش تمام گردد. موم عسل هم بیرون ریخته شود.
آب سیب، انگور و هویج با هم مخلوط و میل شود. گوشت گردن گوسفند، سینه و فیله مرغ مصرف شود. مصرف سماق و تمرهندی همچنان ادامه یابد. مربای انجیر، مربای گل سرخ و مربای بالنگ به صبحانه (کره تخم بارهنگ) اضافه شود.
صبح ناشتا یک لیوان آب پرتقال خورده شود.
به بیمار توصیه شد پس از دو هفته جهت بررسی مراجعه کند.

مراجعه چهارم

بیمار اظهار کرد در حرکت ناگهانی سر، دچار تاری دید می شدند و این مشکل از حالت سجده به نشسته و از نشسته به ایستاده نیز به وجود می آمد. با این حال انرژی و نشاط طی دوره درمانی بهتر شده است. بیمار اظهار کرد که در طول مدت درمان کسالت صبحگاهی نداشتند. بیمار از احساس چسبیدن چیزی شبیه به مو در انتهای زبان نیز شاکی بود. با توجه به اینکه بیمار فقط در اثر حرکت های شدید و سریع دچار سدر می شده است دلالت بر وجود مقدار کمی بخارات و یا ماده قابل تبخیر در سر است. بنابراین لازم است تدابیری در تقویت بیشتر هاضمه و معده داده شود.

توصیه های مراجعه چهارم

چکاندن ده قطره از روغن لطیف به ته حلق. زیرا پرزهای بخشی از قسمت انتهایی زبان بر اثر خشونت ناشی از خشکی صفرا کمی برجسته تر شده و باعث بروز این حس (چسبیدن مو به زبان) شده است.
۱۰ گرم از معجون عقر ابریشم دار بعد از هر غذا جویده و فرو داده شود. این معجون باعث رفع تخلخل معده و تقویت هاضمه مفید است.
3 عدد مربای هلیله سیاه وسط هر وعده غذایی جویده و قورت داده شود. مربای هلیله ضمن تقویت معده و دماغ از تبخیر معدی نیز جلوگیری می کند.
به بیمار توصیه شد پس از چهار هفته جهت بررسی مراجعه کند.

مراجعه پنجم

بیمار اظهار کرد پس از دو بار ریختن روغن لطیف به ته زبان، احساس وجود چیزی مانند مو، در انتهای زبان برطرف شد. همچنین بیمار اظهار کرد که دیگر مشکلی ندارد و در اثر رعایت دستورات داده شده، سرگیجه و سدر کاملا برطرف گردیده است.

Group 168

نویسنده: دکتر جمیله مهدوی جعفری
منبع: مجله ی درمانگر – شماره (45 – 44) – پاییز و زمستان 1393 – صفحه 21

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *