حرکت و سکون یکی از ضروریات شش گانه است به طوری که از بدو تولد تا هنگام مرگ با انسان همراه است. هر حرکتی هم نیازمند حرارت است. حرارت نیز در بدن انسان بر دو گونه است:
حرارت غریزی یا همان حرارت حیاتی که طول عمر هر کس به مقدار و ادامه آن بستگی دارد و از بین انواع حرارت هایی که می شناسیم تنها حرارتی است که برای بدن ما زیانی ندارد بلکه مایه گرمی بدن و معین قوای حیاتی و زندگانی است.
حرارت اسطقسی، در اثر سوخت و ساز ناشی از مصرف مواد خوراکی در بدن حاصل می شود. این حرارت تا حدودی هم به استمرار بخشیدن و صرفه جویی کردن در حرارت غریزی کمک مینماید. البته این نوع حرارت می تواند به ابتلای بیماری در بدن نیز منجر شود، زیرا زیاده روی در مصرف خوراکی ها و به خصوص خوراکی هایی که سبب بروز نوعی حرارت زاید بر نیاز طبیعت می شود زمینه انواع بیماری های سوء مزاجی را فراهم می کند.
انسان از خوردن غذا لذت می برد و به این لحاظ اگر در انتخاب و یا نحوه استفاده از غذاها دچار خطا شود تاوان آن را در اولین مرحله معده و بعد تمام دستگاه گوارش باید بپردازد.
با نگاهی به کتب پزشکی در می یابیم که رنجی که انسان ها در طول تاریخ از ناحیه دستگاه گوارش میبرند یکی از عوارض تغذیه بد یا غلط است. خطای در امر تغذیه به خصوص که همراه با شکم بارگی و افراط در خوردن باشد، یکی از اسباب به وجود آورنده ناهنجاریهای دستگاه گوارش است.

حکما، بیماری های دستگاه گوارش را به چند دسته تقسیم کرده اند:
   – بیماری های ناشی از تغییرات مزاجی که اصطلاحا به آن «سوء مزاج» گفته می شود.
   – بیماری های ناشی از تغییرات ساختاری که اصطلاحا به آن «سوء هیئت ترکیب» گفته می شود.
   – بیماری های مرکب که از ترکیب دو یا سه جنس بیان شده به وجود می آید.

سوء مزاج ها

سوء مزاج – یعنی بیماری ناشی از تغییر غیر طبیعی مزاج – و بنابر تقسیم بندی حکما، دارای دو نوع ساذج (یعنی ساده) و مادی است.
سوء مزاج ساده، عبارت از بیماری هایی است که بدون دخالت اخلاط چهارگانه: خون، صفرا، بلغم و سودا و تنها به سبب تغییرات کیفی در مزاج اندام ها بروز مینماید. به بیان دیگر هرگاه مزاج اندامی تحت تأثیر عامل یا عوامل داخلی یا خارجی به جز تأثیرات ناشی از غلبه یکی از «اخلاط اربعه» تغییر کند، آن اندام دچار سوء مزاج ساده یعنی بیماری بلاماده گردیده است.
حال اگر اندام یا اندام های بدن به سبب غلبه یک یا چند خلط از اخلاط اربعه از حالت صحی خارج شود و به بیماری مبتلا گردد، به چنین بیماری ای «سوء مزاج مادی» گفته می شود.
حال که با مفاهیم سوء مزاج های ساده و مادی آشنا شدید لازم است بدانید که هر یک از بیماری های سوء مزاجی به دو نوع «حاد» و «مزمن» تقسیم می شود. در بیماری های دستگاه گوارش، نوع مزمن آن بسیار دیده می شود. شاید یک علت آن این باشد که برخی از بیماریهای دستگاه گوارش بدون علایم ناراحت کننده اند و لذا بیمار برای پیگیری به پزشک مراجعه نمیکند، برخی نیز به واسطه خطای در تشخیص یا درمان به وجود می آیند که متاسفانه این نوع از بیماری های مزمن دستگاه گوارش بسیار فراوان ترند.

رابطه ساختار اندام ها از جهت درمان سوء مزاج ها

برخی اندام ها مانند معده از نظر حکما دارای افضیه یعنی فضایی برای قبول ماده اند لذا چنانچه دچار بیماری سوء مزاج مادی شوند، قابل علاج ترند و برخی دیگر که دارای افضیه نیستند مانند مغز اگر دچار سوء مزاج ساذج شوند، قابل علاج ترند. به این ترتیب در می یابیم که بیماری های سوء مزاجی مادی معده به واسطه امکان تخلیه ماده از آن قابل علاج اند. اما اگر معده دچار سوء مزاج ساذج شود، به سبب آنکه ماده ای وجود ندارد و تنها کیفیت مزاج معده تغییر یافته است درمانش بسیار سخت و طولانی است. حال اگر فرد بیماری، دچار یک نوع از سوء مزاج بلغمی شود و در اثر درمان غلط و استمرار در مصرف داروهای شیمیایی، رطوبت ناشی از بلغم (که مسبب بیماری است) خشک شود و این خشکی تا بدان جا رسد که مزاج معده را تغییر دهد و در واقع بیمار را دچار سوء مزاج یابس ساذج نماید، علایم بیماری تغییر می کند و چنانچه طبیب به این تغییرات توجه نکند بیمار و طبیب دستخوش دور باطل می شوند و بیماری حالت مزمن و غیرقابل درمان پیدا می کند.

شرح موضوع:
بسیاری از خطاهای تشخیصی و درمانی در رابطه با پزشکانی که علاقه به درمان بیماری ها با روش های مکتب طب ایرانی هستند از آنجا ناشی میشود که تأثیر درمان های قبلی بیمار را در نظر نمیگیرند. این درمان ها ممکن است گیاهی یا شیمیایی باشد. اما هر نوع درمانی تأثیراتی بر روی بیماری به خصوص بیماریهای مادی دارد.
برخی از درمان های نابجا سبب تغییر نوع بیماری مادی می شود به عنوان مثال یک بیماری مادی مانند سوء مزاج مادی سرد و تر ممکن است به دنبال درمان غلط، بیماری ساذجی مانند «سوء مزاج یابس ساذج» باشد. وقتی فردی دچار«سوء مزاج مادی بلغمی» شود، در اثر این بیماری علایم سردی و تری بر مزاج معده غالب میشود. حال اگر چنین بیماری تحت درمان غلط یا ناقص قرار گیرد به گونه ای که رطوبات زاید کاملا از بین برود، ولی در اثر عدم درک آن توسط درمانگر، تدابیر مسخنه و محلله ادامه یابد؛ در این صورت بخشی از رطوبات اصلی معده نیز از بین می رود و مبتلا به سوء مزاج خشک معده می شود.
دیگر علل خطاهای تشخیصی و درمانی در رابطه با پزشکانی که علاقمند به درمان بیماری ها با روش های مكتب طب ایرانی هستند از آنجا ناشی می شود که قبل از آن که نسبت به علایم و نشانه های سوء مزاج های معده تسلط کافی پیدا کنند اقدام به درمان می کنند.
اصول تشخیص بیماری و اسباب و علل آن نخست از بررسی علایم ذهنی و علایم عینی شروع می شود و پس از مشخص شدن نوع بیماری مثلا سوء مزاج ها توسط پزشک باید معین شود که نوع سوء مزاج ساذج است یا مادی؟ پس از آن باید نوع سوء مزاج از نظر مفرد یا مرکب بودن مورد مداقه طبیب قرار گیرد. سپس لازم است نسبت به اقدامات درمانی بیمار بررسی ادامه یابد. آنگاه باید دقت شود که آیا بیمار برای مدت معتنابهی از داروهای شیمیایی استفاده کرده است یا نه؟ چرا که بسیاری از داروهای شیمیایی که در رابطه با ناراحتی های معده تجویز می شوند دارای اثرات ضد رطوبی هستند و در نتیجه ممکن است در اثر مصرف طولانی مدت (اکثار) منجر به نوعی سوء مزاج خشک ساذج شوند.

برای روشن شدن ذهن خواننده مثالی می زنم، بیماری با شکایت از حالات زیر به طبیب مراجعه می کند:
   – کمی اشتها
   – میل به خوراکی های تند و تیز
   – غثيان اذیت کننده
   – عدم عطش و تشنگی
   – نفخ شكم
   – آروغ ترش و قی بلغمی
   – سفیدی غیر طبیعی رنگ بدن
   – ترهل و سستی پوست بدن
وقتی طبیب این علایم را دریافت می کند در می یابد که بیمار دچار « سوء مزاج مادی بلغمی » آن هم از نوع « بلغم لزج » شده است. هر یک از علایم فوق نشانه ای از این بیماری دارد:
   – قلت اشتها بر واقع شدن بلغم بین جرم فم معده و سودایی که محرک اشتهاست، دلالت دارد و اشتها را کاهش داده است.
   – میل به خوراکی های تند و تیز بر وجود بلغم لزج دلالت دارد و طبیعت تلاش می کند با ایجاد چنین خواست و میلی موادی که مسخن، مجفف و مقطع باشند را به بدن وارد کند تا لزوجت خلط بلغم لزج را برطرف کند و قادر به دفع آن شود به سبب لزوجتی که این نوع بلغم دارد طبیعت قادر به دفع آن نیست. زیرا این نوع بلغم به خمل های معده می چسبد و به سهولت برنمی آید.
   – عدم عطش و تشنگی نشانه وجود تری و سردی ناشی از ماده «بارد رطب» در معده است و تنها در مواردی که بلغم مالح (شور) در معده وجود داشته باشد ایجاد عطش کاذب می کند.
   – نفخ شکم بر وجود ماده سرد ذی رطوبت در معده دلالت دارد. چرا که حرارت مفرط و نیز برودت محض باعث ایجاد ریح نمی شود.
   – آروغ ترش و قی بلغمی نیز دلالت بر وجود ماده بلغمی در معده دارد.
   – سفیدی غیر طبیعی رنگ بدن نیز به نوبه خود نشانه وجود ماده سرد و تر است زیرا رنگ سفید نشانه غلبه بلغم است.
   – ترهل و سستی پوست بدن که بهترین نشانه وجود غلبه تری در بدن است.

طبیب با این تشخیص «سوء مزاج بلغمی معده» اقدام به امور زیر می کند:
نخست برای آنکه بلغم لزج را لطافت بخشد و تقطیع کند به بیمار توصیه می کند که قدری تخم ترب و خردل را در آب بجوشاند و صاف کند. سپس نمک و بوره ارمنی در آن حل کند و مقداری هم سکنجبین عسلی اضافه نماید و مجموع را ناشتا بنوشد. در گام دوم که علایم تلطیف خلط بلغم ظاهر شد، طبیب با تجویز جوشانده ای از شبت (شوید) و ترب به بیمار، استفراغ ایجاد می کند تا به این وسیله ماده ای که با تدابیر قبلی آماده اخراج از معده شده است، خارج شود. البته طبیب باید دقت کند کسانی که عادت به قی ندارند یا در مواردی که قـی کردن در قوانین درمان بیماری ها منع شده است، از روش دیگری استفاده نماید مانند اینکه خلط منقطع شده و نضج یافته را با استفاده از مسهل از معده خارج سازد.
توجه به این نکته بسیار مهم است که هم قی و هم مسهل، مضعف معده اند. بر این اساس بر طبیب فرض است که بیمار را از این امر آگاه سازد و بعد از استفاده از هر قی یا مصرف مسهل، بیمار را به خوردن جوارشات گرم برای تعدیل مزاج معده ترغیب نماید تا نیروی از دست رفته را به معده بازگرداند.
ممکن است چنین بیماری (مبتلا به سوء مزاج مادی سرد و تر بلغمی) پس از مراجعات مکرر به پزشک آلوپاتی و استفاده از داروهای شیمیایی دچار تغییراتی در برخی علایم شود و سپس به یک متخصص طب ایرانی مراجعه کند، حال این سؤال مطرح می شود آیا متخصص طب ایرانی چنانچه نسبت به مطالب پیشگفت، آگاهی نداشته باشد یا آن اطلاعات را ملحوظ ننماید، آیا به تشخیص نوع بیماری و مآلا ارایه درمان صحیح قادر خواهد بود؟

Group 168

نویسنده: استاد محمد عبادیانی
منبع: مجله ی درمانگر – شماره (45 – 46) – بهار و تابستان 1394 – صفحه 5

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *